درختچه زینتی بیدمشک

کد: ۵۱۴۷

درختچه بیدمِشک درخت یا درختچه ای زینتی از تیره بید است که دارای گل‌ های زرد کمرنگ دم گربه ای می باشد.

دانستنی های علمی درباره درختچه بیدمشک:
درختچه بیدمِشک درخت یا درختچه ای زینتی از تیره بید است که دارای گل‌ های زرد کمرنگ دم گربه ای می باشد. ارتفاع درختچه بیدمشک به ۹ متر می رسد.
بنابراین اندازه آن از بید معمولی کوچک تر ولی سنبله های آن دارای اسانس معطری هستند. گل های آن قبل از برگ ها ظاهر می شوند. اسانسی از این گیاه گرفته می شود بنام عرق بیدمشک، هم برای معطر کردن شربت و هم دارای خواص درمانی می‌باشد.
بیدمشک درخت یا درختچه ای دو پایه و زینتی است. زیر پوست و روی چوب این درخت برجستگی های تیزی وجود دارد. برگ های آن در پایه های نر و ماده متفاوت است.
روی برگ، سبز تیره و پشت آن کرکدار و روشن می باشد. برگ های درختان ماده معمولاً بیضی شکل و پهن تر از برگ های درختان ماده است. گل های آن معطر می باشد.
گل های دوپایه ی بیدمشک از ژانویه تا فوریه ظاهر می شود. بیدمشک گیاهی دگر گرده افشان است که گرده افشانیدرختچه بیدمِشک توسط زنبور عسل صورت می گیرد.
این گیاه جهت رشد مطلوب به آب و هوای مرطوب و معتدل، آفتاب کامل تا نیمه سایه و خاک حاصلخیز، عمیق و مرطوب نیاز دارد.
کلا بید مشک درخت بی غیرتی است و زود ریشه می زند.

خواص درمانی و کاربردهای صنعتی درختچه بیدمشک:
سنبله های بیدمشک دارای اسانس معطر است. اسانس یا عرق بیدمشک علاوه بر خواص درمانی برای معطر کردن شربت ها نیز به کار می‌رود. حکیم بوعلی سینا در کتاب قانون خود در مورد این گیاه اینگونه نوشتند: بیدمشک (بهرامج) از نباتات خوشبو است. مالیدن آب و افشره اش ورم ها را فرومینشاند. شکوفه بیدمشک و بو کردن برگ آن بادهای متراکم سر را درمان میکند. همچنین شکم را روان کند.
از نظر ترکیبات شیمیائی در پوست درخت بید وجود گلیکوزید سالیسین تأیید شده است. به علاوه در پوست این درخت، موم، صمغ، اکسالات و تانن وجود دارد. مصرف گلیکوزید سالیسین در کنترل روماتیسم مفصلی حاد، به صورت دو گرم هر سه تا چهار ساعت، مؤثر است.
اگر ۱ـ۲ قاشق چایخوری عصاره روان سنبله های بید (شاتون ها) را هنگام خواب بخورید در رفع بیخوابی ناشی از ضعف اعصاب و رفع اشکال در عادت ماهیانه دردناک و رفع ناراحتی‌های اعصاب مفید است.

درختچه بیدمشک در طب سنتی:
از نظر طبیعت، گل بید (شاتون‌های آن) سرد و کمی تر، برگ آن سرد و خشک و میوه آن سرد و تر و کمی قابض است. از نظر خواص، مقوی دماغ و قلب و بازکننده انسداد کبد است. بعضی از انواع سردرد را رفع می‌کند. رفع عطش می کند و معده را تقویت می کند. برای رفع بیماری های گرم نافع است. عرق گل های آن از خوردن خود گل ها مفیدتر است. برگ آن قابض است و عصاره برگ بید مسهل بلغم و صفرا و صرع و تب با لرز و برای بازکردن انسداد کبد و یرقان مفید است. مدر است و برای رفع اختناق رحم و درد مفاصل و نقرس نافع می باشد. قطره آن در گوش برای پاک کردن چرک گوش مفید است. نشستن در دم کرده برگ و شاخه آن برای رفع عفونت های اعضاء تحتانی بدن نافع است. دم کرده برگ آن برای اسهال خونی و خوردن عرق شکوفه آن برای خفقان گرم و تب های گرم نافع است. صمغی که از برگ آن گرفته می شود مقوی دید چشم است. خاکستر چوب بیدمشک برای قطع خونریزی و با سرکه برای زگیل و ورم پستان و زخم های مخملک و آبله و ورم های گرم مفید است. مقدار مصرف آن از آب جوشانده یا دم کرده برگ آن ۳۲ ـ ۸۰ گرم با شکر می باشد.
جالینوس طبیعت بیدمشک را سرد و تر می‌داند و عده‌ای سرد و خشک. از نظر خواص عرق بیدمشک را از هر نظر از عرق بید قوی تر می دانند. عرق بیدمشک مقوی دل و دماغ و ملین مزاج است. برای تقویت نیروی جنسی در گرم مزاج ها اثر مفید دارد. بوئیدن گل آن مقوی دماغ و از بین برنده بادها و گازهای غلیظ است. اگر با دم کرده برگ بیدمشک غرغره کنند و یا از روغن شکوفه آن به پیشانی بمالند، برای تسکین سردرد گرم مفید است. روغن شکوفه بیدمشک سرد و تر است.

خواص درمانى پوست بیدمشک:
پنجاه گرم پوست بیدمشک را در یک لیتر آب جوش دو دقیقه بجوشانید بعد دوازده دقیقه دم کنید و قبل از هر غذا یک فنجان آب آن را بنوشید. رماتیسم را درمان و خارش بدن را تسکین مى دهد. یا اینکه هر روز دو مثقال از خشک پوست بیدمشک را نیمکوب نموده با چهار مثقال شاهتره مخلوط در آب بجوشانید تا به اندازه هفت فنجان آب بماند بعد صاف کنید و آب آن را سه فنجان قبل از صبحانه و دو فنجان قبل از ناهار و دو فنجان قبل از شام بنوشید. تب نوبه یا مالاریا را درمان مى کند.

تکثیر درختچه بیدمشک:
بذور بیدمشک قوه ی نامیه بسیار کوتاهی دارند. این بذرها در بهار بصورت سطحی کشت می شوند. علاوه بر کشت بذر، جهت تکثیر بیدمشک می توان از قلمه چوب های بالغ و رشد کرده در فصل جاری یا قلمه چوب نیمه رسیده استفاده کرد.

موارد ممنوعیت مصرف درختچه بیدمشک:
باید توجه داشت که کودکان زیر دو سال، زنان باردار، مادران شیرده، اشخاص با سن کمتر از ۱۶ سال که مبتلا به سرماخوردگی، آنفولانزا یا آبله مرغان هستند و نیز کسانی که مبتلا به زخم های گوارشی، گاستریت و نفخ می باشند، در مصرف درختچه بیدمشک و فرآورده های آن دقت نمایند.

مشخصات درخت بیدمشک و اهمیت آن در زنبورداری:
اگه کسی زمین داشته باشه و هر سال زنبوراشو توی زمستون و اول بهار اونجا بزاره و بیدمشک نکاره خیلی ضرر کرده !!! این پست بدرد کسایی میخوره که شرایط بالا رو داشته باشن .
بعد از این که زنبورا از گل بیدمشک استفاده کردن و پیش ازین که هوا زیاد گرم بشه باید شروع بکنیم به هرس درخت . برای این که همیشه بیشترین گل رو داشته باشیم باید هر سال و یا هر دوسال هرسش بکنیم ، و هر چندین سال یکبار هم هرس شدید داشته باشیم . البته این هرس شدید که میگم به این معنی نیست که مثل بید های دیگه کفبر بشه و فقط باید یک سری شاخه های اصلیش کوتاه بشن و شاخهای فرعی مناسب جایگزین اونها بشن.
اگه نوک یه شاخه ی اصلی رو کوتاه بکنیم به ازای هر شاخه ی فرعی که ازش بریده بشه دو شاخه جدید از همون محل رشد میکنه . بهتره توی دو سه سال اول بیشتر سعی بکنیم شاخه های اصلی رو توسعه بدیم و جوری درخت رو هرس بکنیم که ارتفاع تنه ی اصلیش زیاد بلند نشه . بعد از ریختن گلها شاخه های فرعی به اندازه یک سوم کوتاه بشن تا گلهای سال آینده رو که روی شاخه های جدید تشکیل میشن بیشتر بکنیم .

یادآوری ها :
۱ – بید مشک نیاز آبی زیادی داره .
۲ – بعد از هرس یک مشت کود شکری (ازت) به درخت جایزه بدیم . دوبار آبیاری پشت سرهم بعد از کود دادن درختچه بیدمشک فراموش نشه .
۳ – بعد از هرس میتونیم از شاخه های جدا شده قلمه درست بکنیم و بکاریم .
۴ – کاشتن درخت بیدمشک لب جوی آب ، زیر استخرهای توی شیب و کنار چشمه ها بهتر از جاهای دیگه نتیجه میده .
این درخت جزو اولین درختاییه که توی بهار گل میده (بعضی وقتا بادام زودتر گل میده ) و گرده و شهد غنی و خوبی داره . حدود ۲-۳ هفته گل داره و نیاز نسبتا زیادی به آب داره . یه سری درخت های دیگه هم هست که ظاهرا شبیه به بیدمشکن مثل جودون (اسم محلی البرز مرکزی) و یکسری هم از نظر شهد شبیه به اونن مثل زردِ بید ، البته زنبور نسبت به بیدمشک کمتر روش کار میکنه . ولی اینو بگم که هیچ چیزی مثل کار کردن زنبور روی بیدمشک توی یه روز آفتابی حال زنبوردارا رو جا نمیاره ( خصوصا زنبوردارای نیمه شمالیه ایران )

کاشت درختچه بیدمشک:
تکثیر درختچه بیدمشک بصورت قلمه است . برای این کار یه شاخه با قطر حدود ۲-۳ سانت رو جوری می بریم که حداقل سه جوانه روش وجود داشته باشه . بالای آخرین جوانه رو بصورت اریب قطع میکنیم . اگه هورمون ریشه دهی داشتیم قلمه ها رو توی هورمون میزنیم ( هورمون توی بازار تهران ۱۰۰۰۰ تا ۱۴۰۰۰ تومنه ) با رعایت جهت بالای قلمه داخل خاک میبریمش .می تونیم پایین قلمه ها رو خراش های کوتاه و سطحی بدیم .بعد از کاشت بطور منظم آب میدیم تا برگ بزنه . باید بدونیم که تا سال اول احتمال خشک شدنش در اثر کم آبی وجود داره . میشه از بیدمشکایی که گلفروش ها توی بهار میارن استفاده کرد . بطور تقریبی از هر ترکه ۳ تا قلمه میشه جدا کرد .
به یاد داشته باشید : قلمه ها رو داخل خاک فرو نکنیم و برای کاشتنش مثل درخت دورش رو بکنیم .

Related Images:

درختچه زینتی بیدمشک سیب آس

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا